(Nederlands) hondsdagen

(Nederlands) zomer… 

Hoe lang is het geleden… dat ik nog een blog schreef? Nochtans, ik heb een pagina vol ‘inspiratie’. Nu alleen nog de transpiratie. Daarvoor lijkt het me nu het ideale seizoen. Ik ga me er aan zetten: aan mijn bureau. Meteen ontwaar ik in mijn tuin de groene specht die mijn buurvrouw Lien Geeroms aanzette tot het ontwerp van de collectie Love.Cherish.Connect. Een goed voorteken! Jammer genoeg heb ik geen sterke telelens maar je gelooft me ongetwijfeld als ik zeg dat de specht aan het puntje van het blauwe pijltje zit.

En ja, ik ontdek onderstaande tekst die ik schreef nog voor ik Fulardo officieel lanceerde. Ik herinner me die treinreis nog levendig. In die tijd spoorde ik wekelijks naar Roeselare om mijn ouders te bezoeken. Ik neem je graag mee… zoals je ziet heb ik me niet laten ontmoedigen 🙂

op de trein naar het verre westen

De trein van 7.30 uur vertrekt stipt. Het wordt een bloedhete dag en ik zoek een zitje waar de zon wel het landschap maar niet mijn ogen bestraalt. Ik ga tijdens de twee uur durende rit verder werken aan mijn Fulardo project. Reizigers stappen in en uit en brengen me op de idee om ondertussen een observatie-oefening te houden. Welke sjaals dragen de dames? En hoe? Vormt hij toegevoegde schoonheid of doet hij afbreuk aan de natuurlijke schoonheid?

10 dames stappen in of uit… geen sjaal te zien. Niet op het hoofd, niet in het haar, niet rond de hals niet geknoopt aan de handtas…
20 dames… niets…
30 dames …
40.. De sjaalstilte is oorverdovend

HELP

Bij 50 vrouwen bekruipt me een klemmend gevoel, terwijl mijn business plan op papier nochtans aardig vordert.

Zijn het de hondsdagen? Eerlijk gezegd: deze morgen heb ik ook mijn sjaal in handen gehad en na het weerbericht diep in mijn handtas gestopt. Zitten alle sjaals opgeborgen en gaan ze pas vanavond als het verkoelt te voorschijn komen? Zit ik me rijk te rekenen? Dragen vrouwen geen sjaals meer? Hoe dikwijls kopen ze eigenlijk een sjaal, en dan nog een mooi exemplaar, dat wat mag kosten?

Van achter mijn papieren bespied ik twee jonge vrouwen. De ene, die ik Lena noem is qua kleding helemaal het type dat ik in gedachten heb. Prachtige eenvoudige sandalen, een lichte jeansjurk zonder franjes. De ideale outfit om helemaal AF te maken met een mooie zijden carré. Net als ik haar wil aanspreken haalt ze een Feeling uit haar handtas en begint er in te lezen. Ik laat me terug op mijn plaats zakken.

De andere dame, zeg maar Sonja , ligt met oortjes in en haar ogen dicht de zon te aanbidden. Naar welke muziek zou ze luisteren? Haar zwart-met-witte stippenkleed, op een felgroen topje leent zich op het eerste zicht niet tot extra toevoeging.. (Wellicht zou Iris Apfel mijn mening niet delen)

In Brugge duwt een mama met hijab haar baby in een buggy over het perron. Ik stel me voor hoe een prachtig gekleurd exemplaar in het fijnste linnen in plaats van de effen donkere doek haar zou doen schitteren. YES! Sjaal 1 ontdekt.

De boemel tussen Brugge en Roeselare. In Torhout bestormt een bende KLJ jongeren de wagen. 10 jongens, 10 meisjes ongeveer waarvan er vier het rood-witte katoenen sjaaltje om de hals geknoopt hebben. Identificatie en een goed zweetvanger met dit weer.

In het station van Roeselare lopen twee mysterieuze sjaalmeisjes. De ene – Maryam denk ik – draagt een heel licht minikleedje, de benen bloot en een lichtbruine sjaal met gouden pareltjes aan de randen onder haar kin geknoopt. Haar lange manen piepen er achteraan en vooraan de haarlijn uit. Het lijkt de maagd Maria wel. Haar vriendin draagt een lang zwart kleed, dat ze op de roltrap veiligheidshalve op moet tillen. Ze draagt een eenvoudige zwarte sjaal, die haar haren net iets meer bedekt.

Als ik mijn bestemming bereik ben ik overtuigd:
Het resultaat van de telling is bedroevend… Als de sjaal de vrouw maakt ga ik daar toch werk van moeten maken… Er zit waarempel een pedagogisch kantje aan mijn ondernemersproject…

En toch: elke vrouw, elk meisje dat ik met sjaal gezien heb vandaag is zo uniek en draagt een heel verhaal mee. En die zijn allemaal de moeite om te delen.

Deze maand hou ik dan ook graag deelmaand:  30% korting op alle sjaals en 20% op de sjaalringen.