Healing scarf ;-)

Vandaag deel ik een emotioneel sjaalverhaal-met-een-kwinkslag dat ik hoorde op een Acerta workshop ‘Start to Change’.

Toen Jane een aantal maanden bij haar vorige werkgever aan de slag was, kreeg ze van haar baas een sjaal cadeau. Een sjaal met veel kleur en franjes: hij vond dat dit echt bij haar paste. Zeg nu zelf: hoeveel mensen overkomt dit? “Wat een gelukzak ben je!” riepen haar vriendinnen in koor. “Wow” zuchtte haar dochter. Maar Jane had helemaal geen Wow gevoel. De waarheid was dat ze dit gebaar ervoer als een inbreuk op haar privacy. Reeds vanaf haar eerste werkdag was het immers op eieren lopen in de relatie met die man. Ken je de uitdrukking “Walk your talk”? Wel, hij was helemaal het tegengestelde! Er was absoluut geen vertrouwen en het ging van kwaad naar erger: van wantrouwen naar minachting, achterklap en zelfs sabotage!

Om een lang verhaal kort te maken: negen maand later kreeg Jane de bons. Ze bleef achter met een gevoel van kwaadheid, dat maar niet overging. Alhoewel ze ondertussen een nieuwe job had, met toffe collega’s en teamleider bleef deze boosheid op de meest ongepaste momenten de kop opsteken.

De catharsis kwam uiteindelijk met de jaarlijkse opkuisactie van de dressing: Jane rommelde in haar kleerkast en haalde er alles uit wat ze de laatste twee jaar niet meer had gedragen. De stapel lag klaar om weg te schenken voor het goede doel. Haar man zag DE sjaal liggen en lachte: “Wil je dààr nog iemand gelukkig mee maken?”.
Het doek met franjes staarde Jane aan en zoog in enkele seconden alle, maar dan ook alle warmte uit haar. In deze bijna bevroren staat trok ze de sjaal uit de stapel, nam een schaar uit de keuken en zette deze in de fragiele stof.
Reep.voor.reep.voor.reep.voor.reep.
knipte ze zonder verpinken.

Waarna ze
Snipper.voor.snipper.voor.snipper
in de vuilnisbak dropte. Blijgemutst en met een warm gevoel van binnen bracht ze nadien de stapel kleren naar Poverello.

De kwaadheid kwam nooit meer terug.