Masters of body wrap

De kunst van het draperen heeft me altijd gefascineerd, lang voordat er sprake was van Fulardo. Een lievelingsspelletje met mijn peter was dat ik de verbanddoos uithaalde en hij me verbanden leerde aanleggen. Toen ik jaren geleden een opleiding modetekenen bij Kaat Tilley volgde was één van mijn eerste ontwerpen een kleed hierop geïnspireerd. Dat was voor de les Griekse beschaving; in de Westerse beschaving waren de Grieken immers meester–wrappers. Drie basisstukken waren eigenlijk lappen stof, die rond het lichaam werden gedrapeerd:

De peplos, was een wollen rechthoekige lap (+/- 2 x 3 m). De bovenzijde werd omgeslagen. De lap werd vervolgens tot een koker gevormd, waarbij de zijnaad dichtgenaaid kon worden of open kon blijven. Het gewaad werd op de schouders met kledingspelden vastgespeld en omgord rond het middel met een koord of ceintuur.

De chiton bestond uit een grote lap van linnen. Als materiaal werd echter geen wol gebruikt, maar linnen. Dit maakte dat het gewaad lichter was en soepeler viel. Ook de chiton werd tot een soort koker gevormd. Alleen werd de omslag achterwege gelaten. De zijnaden werden van boven tot beneden gesloten. Op de schoudernaad werden knoopjes gezet, waarbij echter drie openingen werden uitgespaard: voor het hoofd en de beide armen. Het kledingstuk kon met een ceintuur omgord worden.

Tot slot: de himation was een grote, rechthoekige lap stof, doorgaans van wol of andere, meer luxueuze materialen, die als een brede mantel of sjaal om het lichaam werd gedrapeerd. Dit ging als volgt: men hing een kort deel over de linkerschouder. Het langere, op de rug hangende deel werd onder de rechterarm door voor de borst getrokken, en vervolgens over de linkerschouder of de linkeronderarm geslagen. De rechterschouder bleef dus doorgaans onbedekt. Het himation was lang en breed genoeg om tot de enkels te reiken. Dit kledingstuk werd ook over het hoofd gedragen en was in die zin echt een supersjaal.

De Grieken kunnen je zeker inspireren bij het creatief dragen van je grotere sjaals! Drapeer de sjaal over een kleed of broekpak.Of, over je badpak op het strand. Succes er mee!

Bronnen: CONRADS, M. & ZWARTJES, G. (1993). Handboek kostuumaccessoires. Amsterdam: uitgeverij Trion.

20-02-2017