Ontmoet Lien Geeroms

Wie is Lien Geeroms?

Ik ben een illustrator die woont en werkt in Leuven. Geboren en getogen in die stad. Enkel voor mijn hogere studies ben ik even uitgeweken naar Gent. Daar was ik bijna blijven plakken, maar de liefde van m’n leven lokte me weer naar Leuven :-).

Wat geeft jou energie?

Op 1 staat met voorsprong dat moment in het hele tekenproces waarbij ik me helemaal kan verliezen in het maken en uitwerken van een illustratie. Er wordt vaak over die staat van ‘flow’ gesproken. Een heerlijk gevoel is dat! En ja, het geeft tonnen energie. Daarnaast zijn er nog – in willekeurige volgorde: vrolijke deuntjes (terwijl ik dit schrijf klinkt George Ezra met ‘Listen to the man’), mooie boeken (ik koop ze meestal op en om het zicht), documentaires (ik zag net de documentaire over David Hockney op Canvas en enkele weken geleden de ‘Abstract’ reeks op Netflix: aanraders!), serietjes, trips naar het theater, M of een ander museum, een goed gesprek met iemand die me snapt, wandelingen (even WEG, maar ook dé manier om ideeën op te doen), droedelen aan ‘een kust’ – liefst een ruwe – tijdens een reis met m’n gezin, spelen (zandkastelen bouwen aan die kust bijvoorbeeld), het eerste kopje koffie van de dag,… Kortom: dingen die me inspireren, ontspannen of een beetje van de twee.

Waarvan verlies je energie?

Té veel in de agenda (zelfs ‘van het goede’).
Klagers.
Geen koffie meer in huis (maar daar klaag ik dan niet over hé ;-)).

Wat zijn de ‘Love. Cherish. Connect.’ componenten van jouw leven?

Love
Bij dat woord denk ik toch in de eerste plaats aan mijn gezin, mijn familie, en alle mensen die me nauw aan het hart liggen. Met mijn zonen als koplopers. Moeder worden was een kennismaking met een ongeziene liefde. Zo sterk!
Cherish
‘Koester het kleine’ is – zeker sinds dat moederschap – een motto. Ik heb het sowieso nooit groots gezien, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik er van doordrongen raak dat het de basics (een goede gezondheid op kop) en de kleine dingen zijn die er het meest toe doen. Een zachte knuffel, kippen kijken, ieders typerende begroeting bij het ontbijt, magische toevalligheden,…
Connect
Met mijn werk zoek ik contact en verbinding met anderen. Tekeningen ‘spreken’ op een aparte manier en zoeken contact met hun publiek.
Een editorial zuigt je naar een tekst.
Een kinderprent kan iets tonen dat de schrijver niet zegt.
Een kleurenpalet kan inwerken op je gemoed.
Een grappig detail trakteert zijn vinder op een lach.

Wat vond je van de opdracht?

Een hele eer dat ik voor Fulardo in mijn tekenpen mocht kruipen.
Ik hou erg van sjaals, dus de kans om een ontwerp te maken voor een zijden sjaal, in de wetenschap dat Fulardo streeft naar mooie, kwaliteitsvolle producten, heb ik maar al te graag gegrepen.

 

 

Hoe heb je de vertaalslag gemaakt van het thema ‘Love Cherish Connect’ naar het ontwerp: de figuren, de schikking, de kleuren,… ? En technisch, hoe maak je die tekening?

Ik kreeg erg veel vrijheid en vertrouwen. Dat is niet altijd evident voor een opdrachtgever, dus dank daarvoor!
Mijn werkdag start meestal met een wandeling. Dan ontstaan de meeste ideeën. Uiteindelijk kwam ik na heel wat omzwervingen, associaties en schetsjes uit op deze zwierige vormen – Takken? Of zijn het sjaals? – bevolkt door vogelachtige figuren, met centraal een nest.
De ‘specht’ was er eerst. Die is geïnspireerd op de groene specht die ik al jaren ‘deel’ met al mijn buren (waaronder ook de vrouw achter ’Fulardo’). Daarna volgden de andere figuren. Ze dragen elk op hun eigen manier de kernwoorden uit.


Ik maak mijn tekeningen met een Wacom tablet en tekenpen. Daarmee teken je eigenlijk rechtstreeks op de computer. Ik kon me helemaal verliezen in het stilleren van de vogels en het scheppen van een beeld waar overal wel wat te bespeuren valt. Je ziet immers meestal maar een stukje van het ontwerp bij het dragen. Er mag dus overal wel wat te beleven zijn.
We besloten al snel om voor een authentiek drukprocédé te kiezen voor de carré’s: zeefdruk. Daarbij ben je eerder beperkt in kleurgebruik. Een beperking waar ik van hou! Het scherpt je creativiteit en maakt het ontwerpen tot een uitdagende zoektocht naar evenwicht en harmonie. 

Welke van de vier ontwerpen is jouw persoonlijke favoriet en waarom?

Het palet met de roze achtergrond. Al ben ik stiekem ook erg gaan houden van de blauwe variant

 – 4 oktober 2017 – 

www.vogelsiteharen.nl