Hoe te dragen (6) – combineren kan je leren
Durf te combineren: sjaal x sjaal = schoonheid x persoonlijkheid
Tijdens de sjaalworkshops die ik geef, vraag ik geregeld: “Wie draagt er soms meerdere sjaals tegelijkertijd?” De stilte die daarop volgt is veelbetekenend: niemand dus. “We hebben die afzonderlijk gekocht; ze passen dus niet bijeen”. “Is dat zo?”, vraag ik dan en pluk er een deelneemster uit die vol enthousiasme haar hele sjaalcollectie meegebracht heeft. Na enkele minuten reeds ontdekken we verrassende mogelijkheden.
Doe even mee: haal je sjaalvoorraad uit en leg ze in rolletjes op een tafel. De effen sjaals leg je aan de ene kant:dit zijn je passe-partouts. De andere noemen we voor het gemak de bontjes (van bontgekleurd).
Materialen
Het is evident dat gelijke materialen combineerbaar zijn. Verrassend wordt het als je verschillende structuren mixt. Een grijze ajourgebreide stola met een zijden twill. Of glanzend satijn met korrelige crêpe.
Hieronder een combinatie met de roze Love.Cherish.Connect van Fulardo, en een andere met een vintage Dior sjaaltje.
Kleuren
We beginnen met het gemakkelijkste: neem een bontgekleurde sjaal en kijk of je een effen exemplaar hebt in één van de kleuren die je in je ‘bontje’ vindt. Voilà, raak! En nu een level hoger: bontjes combineren. Hier is een beetje lef voor nodig. Om niet té gek te doen, zoeken we een rapport tussen de sjaals. Dat kan het kleurenpalet zijn, het motief, de stof of de structuur.
Hieronder een voorbeeld met vintage exemplaren uit mijn kleerkast.
Vormen
Denk je dat alleen sjaals met eenzelfde vorm en grootte combineerbaar zijn? Niets is minder waar. Enkele voorbeelden: draag een zijden foulard klassiek met de sjaalspeld en drapeer er een brede lange sjaal over de schouder.
Gebruik een langwerpige twilly als sluiting van je linnen sjaal, zoals hieronder met de groene Love.Cherish.Connect van Fulardo.