Ontmoet Catherine Maes

Zomer… Coachcafé Leuven organiseert een workshop met Hilde Jonckers. Veel interesse: ik schat zo’n 60 deelnemers. Het kan geen toeval zijn dat Catherine en ik tijdens een random oefening net elkaar aanspreken. Het woord ‘sjaal’ valt en van het een komt het ander. Ontmoet Catherine Maes, de vrouw achter Fulardo’s nieuwe sjaalcollectie CARE.

Wie is Catherine?

“Ik ben geboren in Ukkel en bouwde een succesvolle carrière uit als vertegenwoordigster in cosmetica. Ik ga graag met mensen om, dus dat zal wel snor. Een reis naar Nepal in 2007 opende me echter de ogen: ik was zo geraakt door de armoedige omstandigheden van de kinderen daar, dat ik een radicale switch maakte, wég uit mijn comfortzone. Ik gaf mijn ontslag, verkocht mijn huis en richtte de vzw Sukhi Home op. Sukhi betekent in het Nepalees ‘Gelukkig op lange termijn’. Wat doet Sukhi Home? Aanvankelijk was dit gericht op nieuwbouwprojecten. Maar na de aardbeving was er vooral behoefte aan noodhulp, en nadien aan wederopbouw. Momenteel werken we aan een grote school voor 120 gehandicapte kinderen. Onder het motto ‘hulp is goed’, ‘samenwerking beter’, ben ik 10 jaar later Businesswithcath opgestart, met als doel de lokale economie te ondersteunen. Vooral de vrouwen zijn er erg kwetsbaar: de lonen zijn erg laag, de arbeidsomstandigheden slecht en er is veel alcoholisme, waardoor mannen in het gezin dikwijls afhaken.

CARE

Fulardo gaf de collectie de naam CARE. Wat betekent CARE voor jou, Catherine? “Ja, zorg loopt eigenlijk wel als rode draad door mijn hele loopbaan. Ook in de cosmetica ging het over zorg, als was dat dan wel op een ander niveau :-). Momenteel ben ik gedreven door zorg voor kinderen en door zorg voor vrouwen. Met Sukhi Home richt ik me vooral op de kinderen. Met Businesswithcath speel ik mijn feministische kant uit: ik wil dat vrouwen autonoom een goed leven kunnen uitbouwen, voor zichzelf en voor hun gezin. In het bedrijf waar ik mee samenwerk verdienen de vrouwen een loon dat naar plaatselijke normen behoorlijk te noemen is. Zij worden respectvol behandeld en werken in een propere omgeving, wat daar zeker niet evident is! Jaarlijks ga ik ter plaatse om dit op te volgen.”

  

Wat heb je met sjaals?

Wel, eigenlijk verdraag ik niets rond mijn hals: geen rolkraag, geen dichtgeknoopt hemd. Niets, behalve … een sjaal die heel licht moet zijn. En voor de winter en frisse zomeravonden liefst ook nog warm. Voilà, dan beland je vanzelf bij de kasjmier sjaal. Een weetje: dit is een sjaal die ook heel dikwijls verkocht wordt voor huwelijks – en avondfeesten, vanwege zijn lichtheid gecombineerd met warmte.

Heb je een kleerkast vol sjaals?

Eigenlijk niet. Door mijn contacten met Nepal ben ik heel anders beginnen denken over onze consumptiemaatschappij. Ik heb momenteel een oker-, een frambooskleurig en een warmrood exemplaar; dat geeft me al heel veel combinatiemogelijkheden. Deze kleuren matchen met mijn huidtype. Als ik in de toekomst nog uitbreid, zal ik gaan voor donkergroen,oranje of turquoise.