Zijde: het nieuwe Titaantje
Door goed naar natuurlijke systemen te kijken is het mogelijk om tot een duurzame manier van produceren en consumeren te komen. Dat is wat Gunter Pauli, voormalig directeur van Ecover en lid van de Club van Rome laat zien in zijn boek ‘Blauwe economie’, dat al in meer dan 30 talen is vertaald.
Zijde krijgt daarin een apart hoofdstuk!
De aanplant van moerbeibomen zorgde gedurende eeuwen voor vruchtbare aarde. Deze bomen trekken immers de zijderups aan, wiens uitwerpselen de bodem verbeteren. Pauli pleit in zijn boek voor massale heraanplant van de moerbeiboom om zo verarmde bodems overal ter wereld te herstellen en tegelijk de CO² uitstoot te verminderen.
Ooit werd jaarlijks een miljoen ton ruwe zijde geproduceerd, nu nog minder dan 100.000 ton. De toekomst van zijde in de textielwereld zal volgens de auteur beperkt blijven, wegens de hogere prijs. Geen nood echter, de uitzonderlijke spankracht, soepelheid en sterkte maakt dat de toekomst van de zijdepolymeer tot ver buiten de modewereld reikt.
Scherp als zijde
Jaarlijks worden 10 miljard wegwerpscheermesjes geproduceerd, wat goed is voor 250.000 ton aan kostbare materialen. Welnu, zijde gecombineerd met een goed gekozen mineraal kan scherp en hard genoeg zijn om keratine af te snijden. Het scheermes van de toekomst is dus een rol met honderden fijne draadjes.
Zacht als zijde
In cosmetica worden heel veel kunstmatige polymeren gebruikt voor het fixeren, verdikken, schuimen…. Natuurlijke zijdepolymeren kunnen evengoed structuur aan crèmes geven, UV stralen verstrooien én kleur fixeren.
Dokter zijde
Al vele jaren wordt zijdedraad gebruikt voor hechtingen. Omdat zijde is opgebouwd uit eiwitten zijn er immers geen afstotingsverschijnselen en hoeft de draad bijgevolg ook niet verwijderd te worden. Ook in verbanden en gaasjes wordt al zijde gebruikt (bijvoorbeeld bij de behandeling van brandwonden). Nu wordt de weg voorbereid om zijde te gebruiken bij het maken van kunsthuid en ja, ook kunstgewrichten en orthopedische prothesen.
Gunter Pauli, de zoveelste groene-jongen-in-geitenwollen-sokken? Niets is minder waar: als rasecht ondernemer toont hij aan dat de herwaardering van de moerbeiboom en zijde niet alleen voor bodemherstel en minder CO² uitstoot zorgt, maar ook voor voldoende jobcreatie om onze welvaart te handhaven.
Een prachtige evolutie lijkt me… hopelijk laten de blauwe economen als het zo ver is nog voldoende zijde over voor onze prachtige sjaals 🙂
– 11 juli 2017 –
www.theblueeconomy.org
FreeImages.com/Nazli Ipek
FreeImages.com/Wayne Dodge