Foulard = fou de l’art

Geef toe: wat leent zich beter voor de reproductie van een schilderij dan een ander doek? Mensen in de mode én de cultuurwereld hebben dit goed gezien.

Amandelbloesems
Wat zou van Gogh er van denken, als hij zag dat zijn werk De Amandelbloesems (1890) dat hij schilderde ter gelegenheid van de gezinsuitbreiding bij zijn broer Theo, vandaag menig hals en schouder siert? Via de official webstore van het van Gogh museum in Amsterdam kan de bezoeker met klein en groter budget zichzelf in de amandelbloesems van De Grote Vincent wikkelen. Het van Gogh museum is één van de vele die vandaag de nieuwe opportuniteiten van hun collectie aftasten. Persoonlijk vind ik het fijn dat de oude meesters zo blijven voortleven buiten de galerijmuren. Daarenboven kunnen de musea de extra opbrengsten hiervan goed gebruiken om hun maatschappelijke rol in de toekomst nog beter te in te vullen!

Leven
“Life cannot be put on hold and it cannot be controlled” dixit Delphine Boël op haar werk Life. Toch neemt de artieste waar mogelijk zelf het heft in handen. Zo lanceerde ze onlangs haar wearable art collection. Waarom niet? Je kunt zo bijvoorbeeld datzelfde werk Life, dat we bewonderden in het Museum van Elsene, aankopen in Habotai zijde. Zo te zien gaan de zaken goed, want het aantal winkels dat haar sjaals verdeelt is al verdubbeld sinds ik de eerste keer haar website bezocht.

Twee matrozen
We verzeilden toevallig op de tentoonstelling van Delphine Boël. Eigenlijk waren we in Elsene om de werken van Pierre et Gilles te zien. Deze twee Franse artiesten en levensgezellen maken al 40 jaar kunst met een grote K én een hoek af. Kitch, kleur en humor, dit zijn de belangrijkste ingrediënten van deze gesofisticeerde portretten. Stromae, Kylie Minogue, Catherine Deneuve zijn maar enkele van de vele celebrities die daar in hun fantasiewereld te zien zijn. Bezoek zeker nog de tentoonstelling, ze loopt tot 14 mei. Om goesting te krijgen kan je alvast een virtueel bezoekje aan hun atelier brengen.

Wie weet kan je je binnenkort ook een Pierre et Gilles sjaal (rode oortjes verzekerd :-)) aanschaffen, in het museum of bij de heerlijke artiesten zelf.

 – 20 april 2017 –